Srbsko a Kosovo sa v Bruseli opäť nedohodli, šancu majú do pondelka

18.04.2013 Celý región

 Brusel (TASR) - Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová dnes v správe pre médiá oznámila neúspech v poradí už deviateho kola rokovaní medzi srbským premiérom Ivicom Dačičom a kosovským premiérom Hashimom Thacim. Ashtonová stále verí, že dohoda medzi oboma delegáciami je možná ešte pred pondelňajším stretnutím ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu.
Po štrnásťhodinových mimoriadnych rokovaniach pod dozorom šéfky diplomacie EÚ Dačič s Thacim nedosiahli kompromisnú dohodu, ktorá mala vyriešiť najmä perspektívu severného Kosova. Ashtonová v stanovisku pre médiá uviedla, že ešte stále je šanca na dosiahnutie dohody.
Dačič presadzoval, aby väčšinová srbská komunita v severnom Kosove mala vlastný parlament, súdy a policajné zložky a aby na tomto území nezasahovala kosovská armáda. Thaci to rezolútne odmieta, v čom má aj podporu USA a EÚ, a poukazuje, že to by viedlo k rozdeleniu Kosova na dve časti a destabilizácii ďalších krajín západného Balkánu s nedoriešenou etnickou otázkou, ako Macedónsko a Bosna a Hercegoviny.
Ashtonová vidí pokrok, ten môže byť pre vstup Srbska do EÚ nedostatočný
"Pri poslednom kole rozhovorov som tvrdila, že dohoda bola na dosah ruky, že názorové rozdiely boli hlboké. Dnes s plnou dôverou vyhlasujem, že názorové rozdiely sú plytšie ako boli predtým," opísala Ashtonová výsledok nočných rokovaní.
Ak by sa obom delegáciám nepodarilo dosiahnuť dohodu do pondelka, keď sa v Luxemburgu koná zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné záležitosti, je viac ako pravdepodobné, že európski diplomati, ktorých úlohou je sledovať pokrok v oboch štátoch, neodporučia, aby EÚ v júni otvorila prístupové rokovania o členstve Srbska v únii.
Európsky internetový denník EUobserver dnes uviedol, že Nemecko, ktoré sa stalo neoficiálnym lídrom na presadzovanie politiky EÚ na Balkáne, by aj napriek neúspechu dohody medzi Belehradom a Prištinou presadzovalo začatie rozhovorov s Kosovom o predvstupovej Asociačnej a stabilizačnej dohode.
Lídri EÚ by na júnovom summite únie mali rozhodnúť o dátume začatia prístupových rozhovorov so Srbskom a tiež o asociačnej dohode s Kosovom.
 

Vyberte región